TÉMA Celiakie

Jak se žije s celiakií?

Celiakie je onemocnění, v jehož základu stojí nesnášenlivost lepku. Jedná se o celoživotní nemoc, která v mnoha ohledech postihuje život jedince, zvláště pokud jde o nutnou bezlepkovou dietu. Možná by vás ani samotné nenapadlo, jak mnoho se pak jídelníček odlišuje od normy a jaké další komplikace to s sebou přináší.

Jak již bylo v úvodu řečeno, celiakie je celoživotním onemocněním, které je popisováno jako nesnášenlivost lepku. Lepek je souhrnný název pro kratší bílkovinné štěpy obsažené v obilninách. Pokud takto nemocný člověk lepek přijme, dochází u něj ke změně povrchu sliznice tenkého střeva, konkrétně zde mizí mikroklky a klky. V důsledku toho se zmenšuje schopnost střeva vstřebat přijaté živiny. Nevstřebané živiny odcházejí stolicí a tělo začíná strádat.

Příčina celiakie

Pro propuknutí choroby bývají uváděny 3 podmínky:

  1. genetické předpoklady pacienta
  2. konzumování stravy obsahující lepek
  3. spouštěč onemocnění (stres, trauma)

Porucha se může projevit kdykoliv, jak u malých dětí, tak i v dospělosti. U dětí se celiakie nejčastěji objevuje brzy poté, co jim byla prvně podána strava obsahující lepek -  nejčastěji tedy od 6 měsíce věku dítěte. U dospělých bývá nemoc diagnostikována nejčastěji mezi 30. a 50. rokem života, často po zátěži (závažné infekční onemocnění, operace atd.).

Příznaky celiakie

Mezi symptomy patří:

  • úbytek hmotnosti
  • únava
  • opakované nebo dlouhodobé průjmy
  • bolesti kostí
  • bolesti břicha
  • slabost
  • anémie
  • křeče svalů
  • u dětí se objevuje též nekoncentrovaností, problémy se zuby, problémy s růstem

Asi nejčastějšími chorobami, které se k celiakii přidružují, je cukrovka a nemoci štítné žlázy. Pravděpodobnost cukrovky se zvyšuje zejména při nedodržování bezlepkové diety. Časté jsou i kožní projevy nemoci.

Léčba celiakie

Samotná příčina celiakie je trvalá a není v současné době odstranitelná. V terapii je tedy na prvním místě zejména dodržování celoživotního vyloučení lepku z potravy - bezlepková dieta. Je zapotřebí vyvarovat se všech potravin, které mají jako hlavní nebo i vedlejší složku například mouku nebo další suroviny vyrobené z obilnin. Pokud pacient poruší dietu, dostává svůj organizmus opět do akutního stádia nemoci.

Potraviny obsahující lepek:

  1. mouka (žitná, pšeničná, ovesná, špaldová, ječmenná)
  2. pečivo a chléb z mouky obsahující gluten
  3. těstoviny, knedlíky připravené z mouky obsahující gluten
  4. další výrobky obsahující „lepkovou mouku" - může jít například o přídatné látky , škroby, polévky, zmrzlinu, rostlinná masa, koření a sójové omáčky

vari.jpg

U každého výrobku je tedy nutné řádně prozkoumat jeho složení. Bezlepkové potraviny jsou označené přeškrtnutým klasem či je zde výslovně napsáno, že lepek neobsahují.

Existují přirozeně bezlepkové potraviny, jako jsou např. brambory, kukuřice, rýže, proso, pohanka, sója, jáhly, čočka, hrách, fazole. Z těchto surovin se vyrábějí potravinářské výrobky hlavně na přípravu bezlepkových směsí na přípravu chleba, pečiva, knedlíků a moučníků. Mezi další přirozeně bezlepkové potraviny patří maso, ryby, zelenina, ovoce, mléko, tuky, vejce, med, cukr. Další výrobky z nich však už lepek obsahovat mohou.

Vařit chutně bezlepkovou dietu je o poznání komplikovanější než běžné vaření. Výrobky jsou často mnohem dražší než lepek obsahující potraviny a jako další problém lze zmínit to, že právě díky ochuzení o lepek jednotlivé složky jídla „nedrží pohromadě". Lidé trpící celiakií by zřejmě sami mohli nejlépe povyprávět o tom, že je třeba osvojit si jisté triky na přípravu chutných bezlepkových jídel. Stejně tak nabídka receptů či restaurací, kde vám připraví jídlo bez lepku, je o poznání chudší.

Znáte někoho, kdo nesnášenlivostí lepku trpí? Máte vlastní zkušenost s bezlepkovou dietou?

Jak se žije s celiakií? patří do témat
  • Anna 29.10.2013 11:13:20

    Prosíím o vyplnění dotazníku, kvůli mé seminární práci. Budu moc moc vděčná :) Děkuji
    http://www.survio.com/survey/d/U4H9V2G3L3S4N0H6V

  • bezlepka vanda 27.09.2010 21:02:58

    moje dcera má celiakii,není to nic příjemného,ale taky to není žádné drama,když se dodržuje dieta,tak je to ok. Výhoda je,že nemusí sladké a je spíš na to maso

  • bezlepka nesnikacena 16.11.2009 20:56:55

    Já jsem držela dietu odmalička do 7 let,potom mi doktorka řekla,že už můžu postupně jíst všechno. Myslela jsem,že mám vyhráno,ale chyba lávky! Minulý rok jsem měla zdravotní problémy,tak jsem lítala „od čerta k ďáblu“ a nakonec mi zjistili celiakii. Bolely mě ruce až do morku kostí,pořád mě bolela hlava a nemohla jsem se zbavit průjmů. Teď se jen modlím,aby to nezdědily i naše děti,synovi je 11 a dceři 6. Je to opravdu záhul,protože pracuji v pekárně…

  • Bezlepková Petra 16.11.2009 18:32:20

    Po stálém hubnutí a antibiotikách mi alergoložka udělala všechny možné testy, až objevila boreliozu a taky nesnášenlivost lepku! Vlastně jsem to i čekala, protože jsem věděla, po jakém jídle mě bývá nedobře.....Ani v restauracích se moc nenajím :-(

  • bezlepková dieta Bedřiška 16.11.2009 17:18:51

    Velice dobře vím co je bezlepková dieta , jelikož jí džím od útlého dětství. Několik let jsem dietu držet nemusela, protože mi lékaři povolili jíst všechno a nyní se ukázalo že to byla chyba. Proto radím všem co mají nařízenou BD ať jí dodržují!!!!

  • bezlepková dieta Rajce+Jogurt 16.11.2009 09:06:21

    Moje teta dodržuje bezlepkovou dietu a teda vůbec ji nezavidím. Co ona všechno hlídá, nejvíc jí lituju na našich oslavách my se všichni cpem a ona ma jen to co si doveze v krabičce :( ale drži se statěčně. Chce to velkou vůli.

Přidat příspěvek k tématu ???

* Povinné pole

Adresář

Diskutujte na téma Celiakie

Píšeme jinde


Zdravě.cz na Facebooku